Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο Πικιώνης με απλά λόγια

Με απλά λόγια η αρχιτεκτονική φιλοσοφία του Πικιώνη:

-συνδυάζει μοντερνισμό και παράδοση
-συνδυάζει λειτουργικότητα και αισθητική
-αναζητά την απλότητα
-εμπνέεται από τη φύση, τη λαϊκή αρχιτεκτονική και τέχνη
-αναζητά μια εθνική ταυτότητα (συνδυάζοντας το σύγχρονο με στοιχεία του παρελθόντος, ειδικά βυζάντιο και λαϊκή τέχνη)
-αξιοποιεί τα φυσικά υλικά (πέτρα-ξύλο) και το φυσικό μεσογειακό φως
-δίνει μεγάλη έμφαση στον περιβάλλοντα χώρο (αυλή, δέντρα και φυτά του τόπου μας) δημιουργώντας μια "φιλική προς το περιβάλλον" αρχιτεκτονική
-έχει κοινωνικό, αισθητικό και περιβαλλοντικό όραμα (κάτι που είναι ορατό τόσο στο σχεδιασμό δημόσιων χώρων όσο και στα σχέδια του -κάποια ανολοκλήρωτα ή μη υλοποιημένα- για ολόκληρους οικισμούς, όπως της Αιξωνής)

Κεντρική ιδέα στο έργο του είναι η πίστη οτι η φύση και κατ' επέκταση το τοπίο και η αρχιτεκτονική είναι έμψυχες οντότητες που διέπονται από ιερότητα, προκαλούν δέος και εμπνέουν σεβασμό.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι έννοιες που σήμερα θεωρούμε "πρωτότυπες" και σύγχρονες", όπως η "βιοκλιματική αρχιτεκτονική" και τα "πράσινα κτίρια", στην εποχή του -όπου προταγωνιστούσε το μπετόν- ήταν ανύπαρκτες. Από αυτή την άποψη όλη η αρχιτεκτονική φιλοσοφία -και φιλοσοφία ζωής- του Πικιώνη είναι άκρως πρωτοποριακή και πολύ μπροστά από την εποχή της και αξίζει την προσοχή μας.

Σχέδιο κάτοψης «Ξενία» Δελφών:














https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoIOXKP90gQ7SL8_rFv1W9cX3VDwJ9C16kTvNkGMXsHYK9290O79zvwKkLjOamzBwfjJePWO2X5XLGJ6J7i_HIe8SDrJq_Htup1_KYogIKb-Md2TXTsXv4C98L-UmWDQ8RrR3mi01gCwcF/s1600/Pikionis_4992.jpg
Οικία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου