Μετά την επίσκεψη ακολούθησαν συζητήσεις σε όλα τα τμήματα και ιδιαίτερα στο Β1 και Β2 (που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) στο μάθημα των Εικαστικών και της Ιστορίας.
Αναζητήθηκε υλικό (πριν και μετά την επίσκεψη) στις εξής πηγές:
-Δελτίο τύπου έκθεσης (για το concept, την περιγραφή και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες) και σχετικές ανακοινώσεις και άρθα σε διάφορες ιστοσελίδες/εφημερίδες
-το blog "....ενα ντοκιμαντέρ για την έκθεση Σχέδιο Σωτηρία Μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο" που δημιούργησε η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη (με πλούσιο υλικό σχετικό με την έκθεση και την ιστορία του χώρου) αποτελεί επίσης μια βασική πηγή πληροφοριών και μια πολύ ωραία προσέγγιση της έκθεσης.
-ο κατάλογος της έκθεσης (τον οποίο αγοράσαμε και υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου) καθώς και η έκδοση Η "Σωτηρία": τόπος μαρτυρίου των φθισικών του Κώστα Στούρνα, μια πολύ σημαντική μαρτυρία που λογοκρίθηκε από τη δικτατορία του Μεταξά και ξαναεκδόθηκε πρόσφατα σε επιμέλεια Γ. Σταυράκη, που μας χάρισαν στο νοσοκομείο (και επίσης υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου)
Μερικά πολύ ωραία links και άρθρα που βρήκαμε:
- Η ΕΡΤ προτεινει - Εκθεσεις
- Εικαστικό σχέδιο «Σωτηρία»: Ένα συλλογικό άνοιγμα στο... απρόβλεπτο
- «Ναι, υπάρχουν τέτοιοι υπέροχοι Έλληνες.. άρα το σχέδιο Σωτηρία είναι εφικτό»
- και μια ανάρτηση με πολλές φωτογραφίες έργων εδώ
Σημειώνουμε ότι πολλά από τα παιδιά δεν είχαν ξαναεπισκεφθεί έκθεση σύγχρονης τέχνης. Ένας απέραντος κόσμος συμβολισμών όμως έγινε άμεσα προσιτός λόγω της προσωπικής ευαισθητοποίησης τους για το θέμα της ασθένειας και τις προεκτάσεις του (φθορά, πόνος, θάνατος, απώλεια αγαπημένων κλπ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου