Η Δούκισσα της Πλακεντίας συνδέεται άμεσα με την ιστορία του Βυζαντινού Μουσείου, αφού το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ήταν κάποτε δικό της. Η Δούκισσα ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη την οικοδόμηση έξι κτηρίων συνολικά στην Αθήνα και τα περίχωρά της. Ανάμεσά τους το Καστέλο της Ροδοδάφνης στην Πεντέλη και η Villa Ilissia ("Μέγαρο των Ιλισσίων"), το χειμερινό της ανάκτορο, που σήμερα είναι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.
Μια περιοδική έκθεση λοιπόν του μουσείου ήταν αφιερωμένη στη Δούκισσα της Πλακεντίας, τη ζωή της, χαμένη ανάμεσα σε φήμες και μύθους, και το "Μέγαρο των Ιλισσίων".
Διαβάζουμε στην περιγραφή της έκθεσης:
Sophie Barbé de Marbois, Duchesse de Plaisance (1785-1854). Πόσοι άραγε γνωρίζουν το πραγματικό όνομα της Δούκισσας της Πλακεντίας; Οι Αθηναίοι στα μέσα του 19ου αιώνα την ονόμαζαν Δουκέσσα της Πιατσέντσας, την αντιμετώπιζαν με φόβο και δέος και ύφαναν γύρω από τη ζωή της ένα πυκνό πλέγμα μύθων. Αυτό το πλέγμα θα προσπαθήσει να διαπεράσει η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και να αναδείξει κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Ελλάδα. Η καταγωγή της από την Αμερική, ο έγγαμος βίος της στη Γαλλία, η εγκατάστασή της στην Αθήνα του Όθωνα, η φιλανθρωπική της δράση και η επιχειρηματική της δραστηριότητα θα παρουσιαστούν μέσα από έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες συγχρόνων της. Τέλος, δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριληφθούν στην έκθεση αυτή σχεδόν όλες οι μεταγενέστερες μυθιστορηματικές αποδόσεις της ζωής της, που συνέβαλαν όχι μόνο στη διατήρηση της φήμης της, αλλά κυρίως στη διαιώνιση του μύθου της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου