Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η ιστορία της Εθνικής Γλυπτοθήκης



Η Εθνική Γλυπτοθήκη αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Είναι ένα πολύ νέο μουσείο, που εγκαινιάστηκε μόλις το 2006 για να στεγάσει και να παρουσιάσει άγνωστους μέχρι πρότινος θησαυρούς της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής. Σημαντικά έργα της ελληνικής γλυπτικής, ορισμένα από τα οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε μόνο σε περιοδικές εκθέσεις παλιότερα.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 150 έργα Ελλήνων γλυπτών, όπως του Χαλεπά, του Δρόση, του Παππά, του Καπράλου, του Απάρτη, του Τόμπρου, του Σκλάβου και των νεώτερων «απογόνων του Πραξιτέλη».

Η Εθνική Πινακοθήκη έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό έργων -πάνω από χίλια γλυπτά- και από αυτά παρουσιάζει ένα μικρό μόνο μέρος, έργα τα οποία συντηρήθηκαν, καθαρίστηκαν και παρουσιάζονται σε μια αίθουσα και στους υπαίθριους χώρους της γλυπτοθήκης στο Γουδί.

«Το άνοιγμα αυτής της έκθεσης είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Εθνικής Πινακοθήκης και της νεώτερης ιστορίας στον εικαστικό τομέα, γιατί στους γλύπτες οφείλει τη φυσιογνωμία της η νεώτερη Ελλάδα», σημείωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα λίγο πριν τα εγκαίνια του νέου μουσείου.


Το κτίριο

Το μουσείο στεγάζεται σε δύο ιστορικά διατηρητέα κτίρια, παλαιοί στάβλοι του Ιππικού στο Γουδί (είχαν ανοίξει πριν τα εγκαίνια του Μουσείου για το κοινό στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Oλυμπιάδας, με τις εκθέσεις γλυπτών του Χένρι Μουρ και του Χρήστου Καπράλου) που περιβάλλονται από έναν όμορφο χώρο πρασίνου.

Στο ένα κτίριο στεγάζονται μόνιμες συλλογές ελληνικής γλυπτικής· το ένα τρίτο της αίθουσας καταλαμβάνουν έργα του 19ου αιώνα, ενώ τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα
φιλοξενούν έργα του 20ού αιώνα.

Στο άλλο κτίριο διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες θα δίνουν έμφαση στη γλυπτική αλλά και άλλων μορφών τέχνης, όπως η έκθεση της Ισπανικής Αρχιτεκτονικής που επισκεφθήκαμε.

Το πάρκο που περιβάλλει τη νέα Εθνική Γλυπτοθήκη, διαμορφώθηκε σε υπαίθριο μουσείο γλυπτικής, με έργα του Τάκη (Takis), του Γαΐτη, του Αβραμίδη και πολλών άλλων.

Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος

Δωδεκάκτινος τροχός ισορροπών σε συρματόσχοινα με αντίβαρο σφαίρα
Θόδωρος (Παπαδημητρίου) (1931 )
Δωδεκάκτινος τροχός ισορροπών σε συρματόσχοινα με αντίβαρο σφαίρα, 1993
Ανοξείδωτο ατσάλι και συρματόσχοινα

Ανάπτυξη του κύκλου
Μυλωνά Άλεξ (1923 )
Ανάπτυξη του κύκλου, 1986
Σίδερο

Περισφιγμένα ανθρωπάκια ΙΙΙ
Λάμπρου Γιώργος (1946 )
Περισφιγμένα ανθρωπάκια ΙΙΙ, 1982
Μπρούντζος

Σύνθεση κύκλων
Ζογγολόπουλος Γιώργος (1903 - 2004)
Σύνθεση κύκλων, 1998
Ανοξείδωτο μέταλλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου