Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Προσεγγίζοντας την έκθεση "Μια πόλη που λέγεται Ισπανία"

Στο μάθημα των Εικαστικών έγινε προετοιμασία (ειδική προβολή με εικόνες από την έκθεση) σε όλα τα τμήματα της Β τάξης. Κάτι σαν προ-ξενάγηση, με λεπτομερή παρουσίαση ορισμένων project, αλλά και του γενικού στησίματος της έκθεσης (οδηγίες για κίνηση στο χώρο, υλικά, τρόποι παρουσίασης -μακέτες, βίντεο, φωτογραφίες- κλπ)
Μετά την επίσκεψη ακολούθησαν συζητήσεις σε όλα τα τμήματα και ιδιαίτερα στο Β1 και Β2 (που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) στο μάθημα των Εικαστικών. Τα παιδιά ήταν προετοιμασμένα για εκδοχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής από προηγούμενα μαθήματα (στην Α τάξη) ενώ ακολούθησαν μαθήματα εισαγωγής στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και στο σχεδιασμό κτιρίων στην πορεία.

Βασικό υλικό χρησιμοποιήθηκε από τις εξής πηγές:

-Δελτίο τύπου έκθεσης (για το concept, την περιγραφή της έκθεσης) και σχετικές ανακοινώσεις και άρθα σε διάφορες ιστοσελίδες/εφημερίδες
-Μια πόλη που λέγεται Ισπανία. Σύγχρονη ισπανική αρχιτεκτονική: 2000-2010
-35 χρόνια ισπανικής κοινωνικής αρχιτεκτονικής
-Οι Ισπανοί τα κατάφεραν
και αποσπασματικά διάφορα άλλα θέματα για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό κ.α.

Η έκθεση, το συνολικό της στήσιμο και ιδιαίτερα οι μακέτες, έκανε μεγάλη εντύπωση στα παιδιά και πολλά από αυτά έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό να κάνουν και τα ίδια μακέτες. Δώσαμε έμφαση σε μια πρώτη φάση στο σχέδιο (αρχιτεκτονική και προοπτική) και θα συνεχίσουμε την επόμενη χρονιά την πρακτική κατασκευή μακετών (δεν προχωρήσαμε φέτος λόγω περιορισμένου χρόνου). Η έκθεση αυτή συνδυάστηκε με την επίσκεψη λίγους μήνες μετά στην έκθεση του Πικιώνη (Μουσείο Μπενάκη) κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ενδιαφέρουσες συζητήσεις-συγκρίσεις και παρατηρήσεις για τη μοντέρνα και σύγχρονη αρχιτεκτονική, το προσωπικό στίγμα του αρχιτέκτονα και την κοινωνική και αισθητική φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου